Sharepoint 2010 ile birlikte gelen yeni bir web part tipi Grafik Web Bölümü dür .(Chart View WebPart)

Amacınız, Sharepoint  üzerindeki bir veri kaynağından yada dışarıdaki bir veri kaynağından aldığınız verileri excel grafiklerinin yetenekleri çercevesinde görüntüleyebilmek ise Grafik Web Bölümü  tam da sizin ihtiyacınıza yönelik bir webparttır.

Genellikle bu tarz kullanışlı webpart’ların ücretli olarak firmalar tarafından satıldığına alıştığımızdan ,Sharepoint Server 2010 ile bu webpartın gelmesi beni biraz şaşırttı.
Bildiğiniz gibi Sharepoint 2007 ve 2010 platformları, şirketlerin doğru karar almalarını ve verimli çalışmalarını sağlayan iş zekası (Business Intelligence) uygulamaları ile ilgili de çözümler sunmakta.İş zekası uygulamarı çıktısı dediğimizde de aklımıza ilk gelen  excel grafikleri oluyor.
Özetle  Sharepoint Server 2010 Grafik Görüntüleme Web Partı ile basit bir excel grafiğini görüntülemek için Business Intelligence uzmanı olmamıza gerek yok . Grafik Web Bölümü bunu basitçe bizim için gerçekleştiriyor .

Bu webpartı kullanabilmemiz için Sharepoint 2010 ‘un Enterprise özelliklere sahip olması gerekmektedir.(Örnek uygulama ingilizce dil paketi yüklü bir sharepoint üzerinde gerçekleştirildi )
Grafik Görüntüleme Web Partını kullanabilmemiz için Sitemizin Site Kolleksiyonu Özelliklerinden (Site Collection Features) “Sharepoint Server Enterprise Site Collection features” özelliğini aktive etmemiz gerekiyor.

Bu özellik Sharepoint 2010 ‘un Enterprise lisansı ile birlikte gelmektedir.Sharepoint 2010 Foundation sürümünde grafik görüntüleme web partı bulunmaktadır..Özelliği aktive etti sonra web part galeriden web partımızı eklemek için sayfamızı edit ediyoruz..

Site Actions –> Edit Page dedikten sonra “Add a Web Part” diyoruz.. “Business Data” altındaki “Chart Web Part” ını “Add” diyerek sayfamıza ekliyoruz..

Sayfamıza Grafik Web Bölümü (Chart Web Part) ilk eklendiğinde default verilerle gelir.

Grafiğin hemen üstünde yer alan “Data & Appearance” ve “Advanced Properties” seçenekleri ile grafiğin veri bağlama – görünüm ile ilgili işlemlerini ve detay grafik özelliklerini yönetebilirsiniz.
“Data & Appearance” seçeneğini tıklayıp devam ediyoruz.

Açılan ekranda Karşımıza “Customize Your Chart” ve “Connect Chart to Data” seçenekleri gelir.Birinci seçeneğe grafiğimize veriyi bağladıktan sonra tekrar dönmek üzere “Connect Chart to Data” ‘yı seçiyoruz.

Açılan ekrandan da görüleceği üzere grafiğimizin veri kaynağı farklı seçenekler olabilir.

Veri Kaynağımız ;
1. Sayfa üzerinde veri içeren başka bir web part olabilir . (Connect to another Web Part)
2. Site koleksiyonu üzerinde bir liste olabilir.(Connect to a List)
3. Business Data Catalog içinde tanımlanmış External Content Type’lar olabilir (Connect to Business Data Catalog)
4. Excel Servislerini kullanarak erişebileceğimiz bir Excel workbook olabilir.(Connect to Excel Services)

Biz örneğimizde bir listeyi veri kaynağımız olarak tanımlayacağımız için “Connect to a List ” seçeneği ile devam ediyoruz.Örnekte, bir şirketin belirli yıllar arasındaki gelir – gider dengesi olusturularak bar chartı olusturacağız .Gerekli datayıda sharepoint sitemizde yer alan ilgili listeden alacağız..

Root sitede bulunan ve grafik verilerini içeren SampleList listesini seçiyorum.

Seçtiğim listesinin verilerini öngörünüm ile görüntüleme aşamasını da Next diyerek geçiyorum.

Son aşamada aldığımız verilerin excel grafiğinde görüntülenmesi sırasında X ve Y ekseninde görüntülenecek değerler ile görüntülenecek seriler ile ilgili değerlerimizi belirtiyoruz.

Toplam gider ve Kazanç değerleri için yine aynı adımda “ + “’ yı tıklayarak görüntüleyeceğimiz serilerimizi de tanımlıyoruz. “ Finish “’ı tıklayarak bu adımı da tamamlıyoruz..

Sonuç ekranı ;

“Advanced Properties” ile Grafiğimizin Başlık,Legend ,Grafik Alanı ile ilgili ayarlarını düzenleyebiliyoruz.Biz grafiğimizin Title özelliğini “2006-2011 Gelir Gider Grafiği” olarak değiştirerek Finish ‘ e basıyoruz..

Son olarak ; Grafik Görüntüleme WebPartı için gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra “Data Appearance” ve “Advanced Properties” linklerini gizlemek isteyebiliriz.(Yetkili kullanıcı olsak dahi)

Direkt olarak web part özelliklerinden bu linkleri gizleme seçeneğimiz yok bu yüzden sharepoint designer ile sayfayı edit ederek linkleri gizleyeceğiz..
Web Partımızın bulunduğu sayfayı Site Actions –> Edit in Sharepoint Designer diyerek Designer da açıyoruz.

Designer da Chart Web Partımızı Design mode’dan seçiyoruz.

Designer Code View ekranından web partın ShowToolBar değerini “false” yapıp sayfayı kaydediyoruz.

Sayfayı yenilediğinizde “Data Appearance” ve “Advanced Properties” linklerinin gizlendiğini göreceksiniz.

Bu linklere tekrar ulaşılmak istendiğinde standart web part menusünden bu linklere erişilebilir.

Sorularınız için bana serkan_akkaya@yahoo.com’dan ulaşabilirsiniz.