Sharepoint 2010 ile birlikte gelen yeni özelliklerden birisi de Managed MetaData Servisidir. Managed Metadata servis ile sharepoint üzerinde merkezi bir yerde terim kümelerini tutarak, bu terim kümelerini daha sonra listelerde,content typeler’da, doküman kütüphanelerinde metadata kolonu olarak kullanabiliyor ve bu terimlere göre arama sonuçlarını özelleştirebiliyoruz v.s. Daha bir çok amaç için kullanacağımız bu metadata terimlerini oluşturmayı sağlayan Managed MetaData Servisleri konusunun detayı bu yazının asıl konusunu oluşturmuyor.

Sharepoint 2010 Enterprise Wiki sitesi üzerinde bir wiki sayfası yaratıldığında sayfada yer alan kategoriler alanı disabled (Edit edilemez) gelebilir. Kategoriler alanı yukarıda bahsettiğim Managed Metadata servisinin sağladığı bir Terim kümesidir …

Kategoriler (Wiki Categories) alanının disabled gelmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Bunların başında TaxonomyFieldAdded Feature’nun deactive olması vurgulanmaktadır. TaxonomyFieldAdded Feature’nun active etmek için aşağıdaki PowerShell scripti kullanılabilir.

Enable-SPFeature -id "73ef14b1-13a9-416b-a9b5-ececa2b0604c" -Url

Bu sorunun ortaya çıkmasının bir başka nedeni de (Benim karşılaştığım diğer bir durum). Central Admin üzerinde Managed Metadata Service Connection ayarlaru ile ilgilidir.Bu ayarı düzeltmek için :
Central Admin üzerinde,

Central Administration –> Application Management –> Managed Metadata Service ‘inden Properties sekmesini ‘i tıklıyoruz.
This service application is the default storage location for column specific term sets“ özelliğini seçili hale getiriyoruz .

Bu aşamadan sonra yapmamız gereken bir işlem daha kalıyor.Wiki sitesini tekrar yaratmak.Wiki sitesini yeniden oluşturduğunuzda wiki sayfası üzerinde yer alan “Kategoriler” (Wiki Categories) metadata’sının eklenilebilir ve seçilebilir olduğunu göreceksiniz.

Bu linkte managed matedata servislerinin hangi nedenden dolayı çalışmayabileceğini anlatan bir yazı dizisi bulunmaktadır.

Herkese iyi çalışmalar.
Serkan_akkaya@yahoo.com